Overslaan en naar de inhoud gaan

Pluimveekwekerij Bokmolenhoeve

  • home
  • geschiedenis
  • openingsuren
  • contact
  • taverne - restaurant
  • terug naar hoofdpagina

Zoekveld

  • legkippen
  • pluimvee
    • kuikens
    • ras- en sierkippen
    • watervogels
    • pauwen
  • kippenhokken
    • Bokmolen
    • Chalet
    • Country
  • startpakketten
  • konijnenhokken
  • volières
  • toebehoren
    • voedersystemen
    • drinksystemen
    • bodembedekking
    • anti-vos, bloedluis
    • allerlei
    • graanmengelingen
    • kippenverzorging
  • tips kippen houden
  • veelgestelde vragen
  • anti-vos
    • Ultrasone protector
    • Chicken Guard
  • bestellen
  • cadeaubon

Veelgestelde vragen over kippen

Mijn kip wil niet meer van haar nest?

Een kip die op haar nest blijft zitten is broeds (heeft broedkoorts) en wil haar eieren uitbroeden. Soms zit een kip op een leeg nest, een onbevrucht ei of op een kalkei te broeden.

Er zijn 3 mogelijkheden om dit op te lossen:

  1. Als je geen haan hebt kan je er bevruchte eieren onderleggen en dan zal de kip die uitbroeden, na 21 dagen komen de kuikens uit.
     
  2. Je kan haar ook gewoon laten broeden op onbevruchte eieren of een leeg nest en er na een week of 2 - 3 kan je er kuikentjes onder zetten, bij ons te verkrijgen. Ze zal die aanvaarden en ervoor zorgen alsof het haar eigen kuikens zijn (de kuikens best ’s avonds bij donker onder de kip zetten).
     
  3. Wil je echter geen uitbreiding doen van uw kippenbestand dan zal je de kip een paar keer per dag met haar achterste enkele minuten in koud water moeten houden, zodanig dat ze afkoelt en haar broedkoorts kwijt raakt. Broedse kippen hebben namelijk een verhoogde temperatuur/koorts. Dit zal je een 4-tal dagen moeten herhalen. Ze zal dan stoppen met broeden en terug eieren beginnen leggen.

Mijn kippen hebben last van rode mijt (bloedluis), kippenvlooien?

Kippen met bloedluizen of kippenvlooien zitten geïrriteerd en zullen minder of geen eieren meer leggen. Deze beestjes komen meestal voor in de warme maanden van het jaar en worden door vogels, duiven, wind, … overgebracht. Bloedluizen (rode mijt) bevinden zich vaak in kieren, hoeken, legnesten, … en 's nachts op de kippen zelf. Soms willen kippen daardoor ook hun hok niet meer in. Bloedluizen zitten tussen de veren van de kippen en zijn grijze of rode beestjes 1 millimeter groot, ze geven een vervelende gevoel indien je ze op de armen krijgt door de kip vast te houden of eieren gaat rapen. Maar wees gerust deze bloedluizen overleven niet bij de mens.

Wat kan je hieraan doen:

  1. Preventief kan je tabakstelen vermengen met het strooisel in hun hok of legnest. Het is een natuurlijke manier om die beestjes buiten te houden, bloedluis houdt niet van sterk geurende dingen. Wel regelmatig vernieuwen. (tabakstelen verkrijgbaar in onze shop).
  2. Ook AVIMITE werkt preventief en behandelend tegen bloedluis, rode mijt... dit biologisch product voeg je toe aan het drinkwater (druppelflesje verkrijgbaar in onze shop).
  3. Je kan het hok en de kippen behandelen met een daarvoor bestemde spray zoals Biosect of diatomeeënaarde  … (verkrijgbaar in onze shop).

Mijn kip legt geen eieren meer?

Een kip die geen eieren meer legt kan verschillende redenen hebben:

  1. Misschien legt de kip wel eieren maar legt ze die verloren, niet in haar legnest maar ergens buiten in een hoekje, onder een struik, … Leg daarom een kalkei in het legnest dan gaat de kip haar eieren erbij leggen (kalkeieren verkrijgbaar in onze shop).
     
  2. Kippen kunnen uit de leg gaan door stress (vb. andere omgeving, nieuw hok, nieuwe kippen erbij, andere voeding, lawaai hinder, werken in de tuin, …) het is dan gewoon een kwestie van tijd en zullen daarna terug beginnen leggen.
     
  3. Kippen durven ook wel eens hun eieren opeten. Men vindt hier niets van terug, ook geen eierschalen (die eten ze ook op tot de laatste splinter!). Je kan je kippen hierop testen door er een echt ei een 3-tal dagen te laten bij liggen, is het ei dan weg dan zal er ongetwijfeld één of meerdere kippen eieren pikken en volledig opeten.
     
  4. Ook andere dieren durven wel eieren komen weghalen zoals roofvogels, kraaien, eksters, ratten , marters, egels, …
     
  5. Indien de kippen onder de bloedluis of kippenvlooien zitten zullen ze ook stoppen met eieren leggen (behandeling zie rubriek hierboven).
     
  6. Kippen kunnen uitzonderlijk aan legnood (buikleg) lijden. Dat wil zeggen dat een kip met een ei vast zit in de eileider of er een heel groot of kapot ei opzit. Meestal komt dit voor bij jonge pas beginnend leggende kippen. Meestal is dit ongemak te herkennen doordat de kip in pinguïn houding of ingetrokken zit, en probeert te persen. Best kan men deze kip apart en warm (30°-35°) zetten en kan je de kip soms helpen door in haar aars enkele druppels slaolie te druppelen.

Soms zijn de eierschalen te zwak (windeieren), dan geef je extra grit (kalk) bij de voeding en extra legkorrel (eiwitten).

Mijn kip heeft wit-grijze aanslag op haar poten?

Een kip met wit-grijze aanslag op haar poten heeft kalkpoten. Dit wordt veroorzaakt door kalkpootmijten. Deze mijten huizen tussen de schubben van de poten en leven als parasiet van het bloed van de kip. Kalkpoten worden verspreid door de kippen zelf of door wilde vogels. Het beste kan men de poten van de kip insmeren met kalkpotencrème, deze behandeling om de 2-3 dagen herhalen tot de mijten verdwenen zijn. (Kalkpotencrème verkrijgbaar in onze shop)

Mijn kip(pen) worden gepikt, wat kan ik hieraan doen?

Sommige kippen kunnen dominant uit de hoek komen, de zachtaardigste karakters moeten het dan meestal ontgelden.
Het veren pikken wordt soms een slechte gewoonte. De gepikte kip inspuiten met een anti-pik spray kan helpen (verkrijgbaar in onze shop). U kan ook de pikker(s) overdag, enkele dagen tot een paar weken, apart te zetten achter een draad zodat ze wel elkaar kunnen blijven zien.
Zo kunnen ze aan elkaar wennen en kunnen de gepikte kippen hun wonden herstellen, want anders zien ze de wonde en blijven ze ernaar pikken. 's Nachts (als het donker is) mogen ze wel in het zelfde hok om te slapen.

Gooi eventueel ook oestergrit in de kippenren, zo hebben ze afleiding en hebben ze extra kalk wat ze nu zoeken uit de pluimen.
 

Waaraan ligt het als kippen een kaal achterste krijgen? Hebben ze dan een tekort aan iets, want het komt niet van elkaar te pikken...

Als het geen veren pikken is gaat het meestal om goed leggende kippen. Sommige kippen, maar vooral echte legkippen, krijgen een iets dunnere huid rondom de cloaca en achterbuik. Door die dunnere huid is de doorbloeding minder goed en dat kan de veergroei verstoren. Soms veroorzaakt dat enige rui op die plaats en de veren groeien dan niet opnieuw aan. Als er dan een langere ‘leg-rust’ optreedt, herstelt zich dit weer, maar vaak is dat van tijdelijke aard. Het heeft niet direct met de voeding te maken, maar je kunt proberen graan met een laag eiwitgehalte te voederen (bv. alleen gemengd graan) waardoor ze minder gaan leggen en dit probleem soms wat minder wordt.

Mijn kip treurt omdat ze alleen is overgebleven?

Dit is normaal omdat kippen sociale dieren zijn, het is best dat er minstens 2 kippen zijn. Het is zeker geen probleem om nieuwe kippen bij te zetten maar let er wel op dat de overgebleven kip(pen) zich de eerste dagen baas zullen maken tegenover de nieuwe kip(pen) (=pikorde). Samen zetten doe je bij voorkeur ‘s avonds als het donker is, zo valt het minder op en kunnen de kippen s ’nachts aan de geur aanpassen. Wat ook helpt is de oude kip(pen) en de nieuwe kip(pen) besprenkelen met azijn, parfum, deo, … zodat ze allemaal dezelfde geur hebben. Dus een nacht samen in het afgesloten kippenhok om te wennen aan elkaar, en zo kennen de nieuwe kippen meteen ook hun nieuwe slaapplaats. Overdag kan je, in de buitenren, de kippen scheiden door er een kippendraad tussen te plaatsen zodat ze elkaar kunnen zien maar niet kunnen pikken naar elkaar. Mettertijd kan je de draad wegnemen en kunnen de kippen samen in de ren lopen.

Wat eten de kippen?

Nieuwe jonge kippen geef je best in het begin nog wat meel (=fijn gemalen graan) of de voeding die ze gewend waren, na enkele dagen meng je het meel met een gevarieerde gebroken graanmengeling (steeds geleidelijk aan overschakelen naar een andere voeding!). graanmengeling met eventueel extra legkorrel kan ook (= extra eiwitten voor een goede leg, calcium voor een sterke eierschaal en caroteen voor een mooi gekleurde eierdooier ).

Meel en-of een aangepaste graanmengeling (verkrijgbaar in onze shop) is DE basisvoeding voor de kippen en moet altijd beschikbaar zijn (alsook fris water), zij gaan er nooit teveel van eten. De goede samenstelling houdt de kippen gezond en zorgt voor een goede leg.

Kippen zijn goede afvalverwerkers en kunnen tot 50kg/jaar/kip verwerken, daarom mogen kippen ook oud brood, groenten en fruit, tafelrestjes, frieten, rijst, pasta, gestoofde groenten, gekookte aardappelen, tuinafval zoals onkruid,… eten.

Wat eten de kippen niet?

Schillen van citrusvruchten en bananen, aardappelschillen, preischillen, kiwischillen, uienschillen, beschimmelde voeding, sterk gekruide voeding, beenderen, snoeihout, haagscheersel, grote hoeveelheid grasmaaisel zijn niet aangeraden als kippenvoeding.

Wat met vossen op de loer?

Op sommige plaatsen hebben vossen hun her intrede gedaan. Dit soms met nare gevolgen voor wie kippen houdt. Ook andere dieren maken jacht op kippen: marters, ratten en zelfs een egel gaat s’nachts aan de haal met een jong kipje! 

Wat kan je preventief doen: enkele mogelijkheden:

  1. Iedere avond het kippenhok afsluiten wanneer de kippen binnen zijn of het plaatsen van een CHICKEN GUARD = automatische deuropener, zodat de kippen veilig in het hok kunnen slapen en niet verrast worden door de vos, marter, egel... (Chicken Guard, zie rubriek 'Anti-vos' - verkrijbaar in onze shop).
     
  2. Een 2 meter hoge stevige afsluiting voorzien die ook een 40-tal cm in de grond steekt.
     
  3. Of je kan een ultrasone-toestel plaatsen dat vossen, … verjaagt. (Ultrasone-protector verkrijgbaar in onze shop, eenvoudig te installeren, beschermde oppervlakte tot 200m², werkt op batterijen of met adapter, waterdicht, bestand tegen regen, sneeuw, koude en warmte ). Een goedkope en eenvoudige manier om uw kippen te beschermen tegen vossen, katten, honden, marters, …

Heb je kuikens dan kan het gevaar ook vanuit de lucht komen, eksters en kraaien tonen geen medelijden met lieve donzige kuikentjes, best deze ook binnen houden.

Moet ik mijn kippen ontwormen?

U kan het beste jaarlijks in het najaar en/of in het voorjaar uw kippen preventief ontwormen.

In onze shop hebben we 'Worm kruidendrank': Vloeibare kruidenmix bij wormen.

Dit ondersteunend kruidenextract is gemaakt van kruiden die wormen en andere parasieten verjagen in de darmen. Reguleert de darmflora.

Mijn kippen verliezen pluimen, kan ik hier iets aan doen?

Dat wil meestal zeggen dat uw kippen in de rui gaan om hun versleten veren te vervangen en er voor te zorgen dat ze er tegen de winter warmpjes bijzitten, het is geen ziekte.

De rui zet zich meestal in als de dagen beginnen te korten en kan 4 tot 8 weken duren, ze leggen dan tijdelijk ook geen eieren.

Kippen kunnen ook plotseling hun veren verliezen ten gevolge van stress, gebrek aan water, slecht voer...

De rui vergt veel energie van de kippen wat ze vatbaarder maakt voor ziektes. Daarom is het aanbevolen om ze te ondersteunen met een eiwitrijk voer (bv legmeel, Gold 4 Mash), hierbij kan je extra oestergrit toevoegen voor de aanmaak van kalk en meelwormen geven voor extra proteïnen want veren bestaan uit 80 tot 85% proteïnen.

Soms kunnen kippen moeilijk door de rui komen. Hiervoor zijn er middelen beschikbaar zoals "Rui-thee". Deze zullen ook bij een 'gewone' rui, de rui versnellen, zorgen voor een soepel glanzend verenkleed en een mooiere pigmentering.

Gold 4 Mash, oestergrit, meelwormen en Rui-thee, verkrijgbaar in onze shop.

pluimveekwekerij Bokmolenhoeve

 

 

 

 

 

Pluimveekwekerij Bokmolenhoeve | Bokslaarstraat 100 | 9160 Lokeren

inloggen - www.bokmolenhoeve.be - hosting & design: www.prospector.be